پنجشنبه 4 بهمن 1403
آخرین به‌روزرسانی : شنبه 28 مهر 1403
سیلاژ ذرت و شترمرغ

استفاده از سیلاژ ذرت بسته بندی شده در تغذیه شترمرغ

سیلاژ بسته بندی شده به این که از چه نوع ماده خوراکی تهیه شود میتواند مواد مغذی متغیری داشته باشد ولی آن چه که در ایران بیشتر استفاده میشود سیلاژ ذرت است.

برای دریافت اطلاعات در مورد دستگاه بسته بندی علوفه و دستگاه سیلاژ علوفه، قیمت خرید دستگاه بسته بندی علوفه و مشاوره خرید کافی است با مدیر فروش شرکت جناب آقای مهندس مردانی با شماره همراه 09121537060 تماس بگیرید و یا از طریق پیام رسان ایتا و واتساپ به ایشان پیام ارسال نمایید.

سیلاژ بسته بندی شده به این که از چه نوع ماده خوراکی تهیه شود میتواند مواد مغذی متغیری داشته باشد ولی آن چه که در ایران بیشتر استفاده میشود سیلاژ ذرت است.

این ماده خوراکی دارای انرژی فراوانی است که میتواند جایگزین دو بخش اساسی در جیره شترمرغ باشد یعنی هم میتواند نقش تامین فیبر جیره را بر عهده داشته باشد که جایگزین مناسبی برای یونجه است و هم تامین انرژی که میتواند جایگزین مناسبی برای غلات در جیره باشد به خصوص در زمانی که قیمت غلات افزایش مییابد که میتواند بازده اقتصادی را افزایش دهد و در کاهش هزینههای خوراک نقش به سزایی ایفا نماید. اثر دیگر سیلاژ افزایش خوشخوراکی جیره میباشد.

مروری بر تحقیقات صورت گرفته استفاده از سیلو در تغذیه شترمرغ

در مطالعه ای که در سال 2009 توسط dube و همکاران در زیمباوه صورت گرفت. تعداد 60 قطعه پرنده 5 ماهه با میانگین وزن 55 کیلوگرم در داخل دو گروه 30 قطعه ای مورد ارزیابی قرار گرفتند.
گروه اول فقط با جیره رشد بدون سیلو و گروه دوم با 1 نسبت جیره رشد و 2 قسمت سیلو تغذیه شدند.
پارامترهایی که ارزیابی شدند شامل: مصرف خوراک، سرعت رشد و ضریب تبدیل بود.
دوره این آزمایش ۷۰ روز بود و پرندگان به فاصله هر ۱۴ روز وزن کشی شدند.
از نتایج این آزمایش مشخص گردید که تفاوت معنیداری میان این دو جیره در پارامترهای مورد بررسی وجود ندارد ولی در مجموع نتایج به دست آمده از گروهی که جیره همراه سیلاژ دریافت کردند به نسبت گروه تغذیه شده با جیره معمولی، بالاتر بود.

 در آزمایش دیگری که توسط ساموئل لوزانو و همکاران (2008) انجام شد، اثر سیلاژ ذرت در قابلیت هضم جیره‌های شترمرغ مورد بررسی قرار گرفت. در این بررسی 4 جیره مختلف با درصدهای مختلف از سیلو مورد بررسی قرار گرفتند (جیره A: بدون سیلاژ، جیرهB: 10 درصد سیلاژ، جیره C: 20 درصد سیلاژ و جیره D: 30 درصد سیلاژ) که مواد مغذی در تمام این جیره‌ها یکنواخت در نظر گرفته شد. در مجموع تفاوت قابل ملاحظه‌ای میان جیره‌های مختلف در میزان مصرف خوراک، افزایش وزن یا ضریب تبدیل مشاهده نشد. هر چند وجود سیلوی ذرت در جیره‌ها عملکرد بهتری در استفاده از پروتئین و بخش‌های فیبری خوراک را نشان داد. هزینه جیره نیز با افزایش سطح سیلاژ ذرت در جیره کاهش پیدا کرد. نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از سیلاژ ذرت در جیره شترمرغ‌ها می‌تواند بازده تکنیکی و اقتصادی را افزایش دهد.
 در آزمایش دیگری که توسط بوورا و همکارن (2001) صورت گرفت، قابلیت هضم سیلاژ ذرت در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. در این بررسی قابلیت هضم یونجه هم اندازه‌گیری شد و مطابق نتایج این آزمایش، قابلیت هضم سیلاژ ذرت 82/63 درصد و یونجه 5/55 درصد برآورد شد.
مواردی که در استفاده از سیلاژ در تغذیه شترمرغ اهمیت دارد:
موردی که باید در استفاده از سیلاژ در نظر گرفته شود کیفیت سیلاژ است که باید محتوی رطوبت و سطح کربوهیدرات‌های قابل تخمیر در آن در نظر گرفته شود.
میزان ماده خشک مطلوب سیلاژ ذرت معمولا 33 درصد در نظر گرفته می‌شود ولی این میزان بین 25 تا 35 درصد متغیر است. متاسفانه در ایران به دلیل عدم آگاهی درست از نحوه سیلو کردن این میزان ماده خشک در سیلاژ به دست نمی‌آید که به نسبت آن نیز سایر مواد مغذی کاهش می‌یابد (در ایران حدود 20 درصد ماده خشک در سیلوهای زمینی به دست می‌آید). مشکلی که در این‌جا ایجاد می‌شود این است که با افزایش رطوبت سیلو دام باید مقدار بیشتری از سیلاژ را برحسب ماده خشک مصرف کند تا به سطح یکسانی از مواد مغذی در مقایسه سیلاژ با رطوبت کمتر برسد. این خود دلیلی بر محدودیت در استفاده از سیلاژ در شترمرغ می‌شود چرا که حجم دستگاه گوارش شترمرغ اجازه استفاده از خوراک را تا میزان مشخصی می‌دهد. با یک مثال ساده این مورد را شفاف می‌سازیم:
چنانچه دو جیره را در نظر بگیرید که در هر دو، سیلاژ ذرت به میزان 20 درصد استفاده شده است در یکی سیلاژ ذرت با ماده خشک 33 درصد و در دیگری سیلاژ ذرت با ماده خشک 27 درصد استفاده می‌شود، حال برای رسیدن به فراهمی یکسانی از مواد مغذی باید شترمرغ از هر کدام به شکل زیر استفاده کند.
جیره نوع ماده خوراکی ماده خشک (درصد) درصد در جیره برحسب as fed درصد در جیره برحسب 100 درصد ماده خشک
1 سیلاژ ذرت 33 20 6/60
کنسانتره 90 80 8/88
2 سیلاژ ذرت 27 20 74
کنسانتره 90 80 8/88

این جدول نشان می‌دهد، چانچه در یک کیلوگرم جیره 200 گرم سیلاژ ذرت با ماده خشک 33 درصد استفاده شود برای رسیدن به ماده مغذی یکسان برحسب ماده خشک باید 606 گرم سیلاژ در جیره استفاده گردد ولی اگر رطوبت سیلاژ ذرت افزایش پیدا کند و ماده خشک آن به 27 درصد برسد باید 740 گرم سیلاژ استفاده شود تا جایگزین ماده مغذی یکسان شود یعنی کاهش 6 درصدی در ماده خشک سیلاژ سبب افزایش 4/13 درصدی مصرف سیلاژ می‌شود. حال اگر در نظر بگیریم که شترمرغی روزانه 2 کیلوگرم خوراک نیاز داشته باشد باید برای جیره اول 1212 گرم سیلاژ و 1776 گرم کنسانتره استفاده شود و برای جیره دوم باید 1480 گرم سیلاژ و 1776 گرم کنسانتره استفاده کند (ماده خشک کنسانتره 90 درصد در نظر گرفته شده است). چنانچه کیفیت سیلاژ پایین‌تر باشد که به نوبه آن ماده خشک کاهش می‌یابد باعث می‌شود تا محدودیتی در شترمرغ برای استفاده از جیره ایجاد شود چون ظرفیت دستگاه گوارش شترمرغ محدود است.
میزان و نوع کربوهیدرات قابل تخمیر موجود در سیلو بسیار مهم است. این مورد مشخص می‌سازد که pH سیلاژ در طی دوره تخمیر به چه میزان کاهش می‌یابد و نوع اسید چرب فرار غالب در سیلو کدام است. تا جای ممکن باید سعی شود pH سیلاژ به 4 کاهش یابد چون تحت این شرایط باکتری‌های مضر از قبیل کلستریدیوم‌ها و انتروباکترها قابلیت رشد نداشته و جمعیت باکتری‌های تولید کننده اسید لاکتیک به حداکثر می‌رسد. افزایش سطح کلستریدیوم‌ها مشکلات گوارشی را در شترمرغ‌ها افزایش می‌دهد.
یکی دیگراز مشکلاتی که در استفاده از سیلو وجود دارد که به خصوص در سیلوهای زمینی مشاهده می‌شود نفوذ هوا به بخشی از سیلو و در نتیجه قارچ و کپک‌زدگی سیلو است که باعث افزایش دور ریز سیلو شده و در برخی موارد که امکان جداسازی مناسب آن موجود نیست باعث می‌گردد توسط دام استفاده شود که این عامل خود در شترمرغ باعث بروز مسمومیت پرنده می‌گردد. از جمله می‌توان به زیرالنون اشاره کرد که در سیلوی ذرت به همراه سایر توکسین‌ها وجود دارد. جهت کاهش ضایعات اکسیداسیونی در سیلاژ توصیه می‌شود از سیلوهای بسته‌بندی شده که در ابعاد و حجم‌های مختلف موجود هستند، استفاده گردد.
سطح نیتریت و نیترات موجود در سیلاژ ذرت نیز دارای اهمیت می‌باشد که بستگی به نحوه سیلو کردن و مرحله رشد گیاه سیلو شده دارد. افزایش سطح نیتریت و نیترات می تواند اثرات منفی بر روی رشد شترمرغ داشته باشد.
یکنواختی سیلاژ نیز در تغذیه شترمرغ اهمیت به سزایی دارد چرا که تغییرات کوچک در جیره شترمرغ به خصوص در سنین پایین‌تر منجر به بروز مشکلات گوارشی عدیده‌ای می شود که جبران ناپذیر است.
اندازه قطعات سیلاژ در شترمرغ به نسبت سن آن از اهمیت به سزایی برخوردار است چرا که بزرگ بودن اندازه قطعات سیلاژ می‌تواند منجر به انباشتگی در شترمرغ‌ها در سنین پایین شود. اندازه معمول قطعات سیلاژ ذرت در ایران 5/2 – 2 سانتیمیتر است. این اندازه برای شترمرغ با سن بالای 6 ماه مناسب می‌باشد. برای سنین پایین‌تر نیاز است اندازه قطعات را کوچک‌تر در نظر گرفت. البته برای شترمرغ‌ها باید غلاف میانی ذرت را نیز در نظر گرفت که این بخش از سیلاژ در صورت کوچک نبودن سایزش می‌تواند برای پرنده مشکل ساز باشد.
نحوه مخلوط کردن سیلاژ با کنسانتره
جهت مخلوط کردن سیلاژ با کنسانتره می‌توان به دو شکل عمل کرد:
1- ابتدا می‌توان تمام بخش‌های کنسانتره و یونجه را مخلوط کرده و سپس خروجی میکسر را با سیلاژ توسط بیل به طور کامل مخلوط کرد.
2- می‌توان بعد از ریختن بخش کنسانتره‌ای خوراک در آخور، سیلاژ را در روی بخش کنسانتره‌ای در آخور ریخت.
مزایای تغذیه‌ای سیلاژ ذرت
میزان نشاسته آن تقریبا بالا بوده، اما میزان پروتئین آن کم است. میزان ماده خشک مناسب آن 30 درصد است. به طور طبیعی میزان موادمعدنی و عناصر کمیاب در آن کم است. مخلوط نمودن ذرت سیلویی و علوفه‌های دیگرباعث تحریک مصرف ماده خشک می‌شود.
رنگ/بافت
ماده الیافی قهوه ای، زرد یا سبز

بر اساس تحقیقات محققین علوم دامی کشور:

در ایران غالبا علوفه ذرت با 18 تا 24 درصد ماده خشک سیلو میشود در این دامنه میزان شیرابه از دست رفته بین 4 تا 10 درصد علوفه مصرفی است و دلیل اصلی و مهم این چالش سیلوهای سنتی و کاملا غیر اصولی برای تخمیر و پخته شدن سیلاژ ذرت است .

در سیلاژ با مشکل هدر رفت مقدار زیادی شیرابه و تغذیه سیلاژ روبرو هستیم که هدر رفت شیرابه منجر به از دست رفتن مواد مغذی، مواد ازته، معدنی، چربی، ویتامینها و کربوهیدراتهای محلول میشود.
یکی از مهم ترین راه کارهای جلوگیری ازهدر رفت مقدار انبوه شیرابه بسته بندی کردن سیلاژ می باشد. سیلاژ یک خوراک با ارزش غذایی بالا برای دام است. درفرآوری سیلاژ، اسید لاکتیک باعث تخمیر گشته و به این دلیل مغذی تر شده و مدت نگهداری علوفه افزایش می یابد. همچنین بدلیل تخمیر در فرآوری سیلاژ، دام بهتر می تواند کربوهیدرات ها را هضم نماید.
سیلاژ خوب چه ویژگی میتواند داشته باشد.
میکروارگانیسم ها هنگام فرآوری سیلاژ به سرعت تولید اسید لاکتیک کرده و درنتیجه تخمیر را بهبود می بخشند، PH را به سرعت پایین آورده و به حد مطلوب می رسانند. از این رو با کمک میکروارگانیسم های موثر، سیلاژ پرانرژی تر، خوش طعم تر و اشتها آور تر خواهد شد. همچنین از تولید قارچ، باکتری های ناسودمند و پاتوژن ها در سیلاژ جلوگیری می شود.
همچنین بدلیل تولید اسیدهای طبیعی(اسید لاکتیک، اسید استیک، اسید پروپیونیک و غیرو ) کیفیت سیلاژ در مقایسه با سیلاژ معمولی با ثبات تر خواهد بود و همچنین مدت زمان نگهداری آن نیز طولانی تر خواهد شد.

برای دریافت اطلاعات در مورد دستگاه بسته بندی علوفه و دستگاه سیلاژ علوفه، قیمت خرید دستگاه بسته بندی علوفه و مشاوره خرید کافی است با مدیر فروش شرکت جناب آقای مهندس مردانی با شماره همراه 09121537060 تماس بگیرید و یا از طریق پیام رسان ایتا و واتساپ به ایشان پیام ارسال نمایید.

کلمات کلیدی: قیمت دستگاه سیلاژ علوفه,قیمت دستگاه بسته بندی علوفه,فروش دستگاه سیلاژ علوفه,فروش دستگاه بسته بندی علوفه,خرید دستگاه سیلاژ علوفه,خرید دستگاه بسته بندی علوفه,دستگاه بسته بندی علوفه,دستگاه سیلاژ علوفه,دستگاه سیلاژ ذرت علوفه ای,دستگاه سیلاژ تفاله مالت,دستگاه سیلاژ ذرت,دستگاه بسته بندی ذرت علوفه ای,قیمت دستگاه سیلاژ ذرت علوفه ای,قیمت دستگاه سیلاژ,فروش دستگاه سیلاژ,دستگاه سیلاژ تفاله چغندرقند,دستگاه بسته بندی تفاله چغندرقند ,دستگاه سیلاژ یونجه,قیمت دستگاه سیلاژ یونجه,فروش دستگاه سیلاژ یونجه,قیمت دستگاه سیلاژ مالت علوفه ای,خرید دستگاه سیلاژ یونجه